top of page
  • Osvárt Judit

Off topic: Goethe háza

A német irodalom legnagyobbja, a végtelenül felvilágosult és kifinomult Goethe életének második felében Weimart választotta otthonául – és olyan csodás házat tartott fenn benne, ami még ma is hívogató.


Nem feltétlenül gondolnánk Goethe-ről, hogy tehetséges lakberendező, de miért is ne? Kora egyik legokosabb embere volt, sokat utazott és rajongott a művészetekért – otthona pedig ennek megfelelően az egyik legszebb, amit valaha láttam. Közel ötven évig élt Goethe ebben a házban, színeit (fantasztikusak a színei!), berendezését a hosszú olaszországi utazások ihlették, szobáit pedig megtöltötték gyűjtőszenvedélyének legkülönfélébb darabjai – a megszámlálhatatlan festmény, szobor, rajz, majolika, gipszmásolat, váza, mintegy 18.000 darab ásvány, a nyolcezer kötetes könyvtár, és persze saját, több ezer rajza és verse. Egyetlen, sokszobás, labirintusszerű wunderkammer, kilátással egy gyönyörű, békés, illatos kertre! Gyönyörű! Nézzétek meg, ha arra jártok!


(Az eredeti lakóházépülethez modern, a mai kor igényeinek megfelelő látogatóközpont kapcsolódik, amelyre sajnos most nem volt időnk, és amelyben Goethe személyes tárgyai illetve gyűjteménye nagy részét is őrzik. Állítólag az író nyaralója is nagyon szép, sajnos most ide nem jutottunk el, talán legközelebb!)


Itt a cikk a Bauhaus weimari vonatkozásairól!

bottom of page