top of page
  • Osvárt Judit

100/41: Ötven évvel később. Vagy korábban?

Még ma is rengeteg vita övezi a Bauhaust, építészet- és művészettörténészek írnak hosszú esszéket ha nem is a jelentőségéről, mert abban egyetértenek, de az egyes törekvéseik létjogosultságáról, időtállóságáról, relevanciájáról. Nyilván nem volt ez másként az előző 99 évben sem, és mindig érdekes látni, hogy egy-egy ideológiai vagy politikai rendszerben milyen megítélés alá esik egy-egy dolog, tehát nagyon örültem, amikor rábukkantam Bleyer György művészettörténész 1969-es tanulmányára, amely a Bauhaus megszületésének 50. évfordulójára készült.

Bár a szöveg bővelkedik az olyan fogalmakban, mint 'reakciós' és 'kultúrbolsevizmus', rögtön az elején leszögezi azt is, hogy "a bauhausi mű tovább él elpusztíthatatlanul, mint minden nagy és termékeny gondolat", és ennek jegyében veszi végig nagyon közérthetően, nagyon tárgyszerűen, és csak néha elkalandozva a 'szocializmus eszméi az uralkodó osztály ellen' tárgykörébe. Érdemes elolvasni, nem hosszú, és többségében a mai napig is érvényes megállapításokat tartalmaz!

Azt pedig külön csodálom, hogy írása végén a szerző összegyűjtötte a publikációt megjelentető Korunk magazin korábbi cikkeit a témában – internet előtt, manuálisan, ez önmagában igen nagy munka lehetett. Itt találjátok teljes egészében.
bottom of page