top of page
  • Osvárt Judit

100/37: Kiállítás Pécsett: Törésvonalak

Nagyon szeretem Pécset! Nemcsak azért, mert oda jártam középiskolába (bár persze mindig van bennem némi nosztalgia is, amikor Pécsről van szó), hanem mert a város gyönyörű, a fekvése, a benapozása, az utcácskái, az épületei, az éjszakai és művészeti élete is nagyon megragadó. (Csak ne menjetek fel a tv-toronyba, ha fúj a szél, mert halálfélelmetek lesz, mint nekem. :D). Nemrég jártunk Pécsen, de akkor sajnos még nem volt nyitva a Törésvonalak c. kiállítás, ami pénteken nyílt meg a Modern Magyar Képtárban. Nincs mit tenni, vissza kell menni!


Nem valami kis kamaratárlatról van szó: a kiállítás nemzetközi programként valósul meg, mégpedig az Olmützi Művészeti Múzeum szakmai profiljának megfelelően, amelynek homlokterében a közép-európai művészet áll. A kiállítás regionális változatai Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon is megrendezésre kerültek illetve kerülnek, a programhoz pedig állítólag katalógus is készül.


A tizenkét tematikus egységből álló tárlat a modern művészet és az avantgárd közép-európai fejlődésének 1908 és 1928 közé eső időszakát igyekszik megragadni táblaképek, szobrok, grafikák, tipográfiák, folyóiratok, film-forgatókönyvek, fotográfiai kísérletek és más műtárgyak segítségével. És itt nemcsak korai kísérletekre kell gondolni: a facebookon látható megnyitó-fotók tanúsága szerint eredeti Bortnyik Sándor (nagy kedvencem) festmények, Kassák Lajos-, Moholy-Nagy-, Kernstok Károly- és Uitz Béla-művek is kiállításra kerültek, sok más között. Fontos szempont, hogy a kiállítás nemzetközi, mint írják: "A kiállítás tizenkét tematikus fókusza az Osztrák-Magyar Monarchia különböző területeiről, az utódállamokként létrejövő Csehszlovákiából, Magyarországról, Lengyelországból, Romániából és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságból (a későbbi Jugoszláviából) származó művészeket kapcsolja össze, csoporthoz, irányzatokhoz való tartozásukra, illetve származásukra és állampolgárságukra való tekintet nélkül." És bár nem kifejezetten Bauhaus-tematikáról van szó, bízhatunk benne, hogy a Bauhausról is szó esik majd a kiállításon.


Alig várom, hogy lássam! Ott vagyunk már?


A Törésvonalak – Avantgárd művészet Közép-Európában 1908-1928 c. kiállítás március 31-ig látható, részletek itt és itt!


Illusztráció: Bortnyik Sándor – Vörös mozdony, 1918

bottom of page