top of page
  • Osvárt Judit

100/33: Kiállítás Münchenben

Egy nagyon rövid ideig úgy tűnt, hogy még idén kijutunk pár napra Münchenbe is, de ez egyre valószínűtlenebbnek látszik – sűrűsödik az év vége, sok a munka, sok a megnyitó, zajlik a társasági és családi élet, és valamikor pihenni is kell. Mindenesetre én ebben a nagyon rövid időben, amíg úgy tűnt, hogy utazunk, gyorsan lecsekkoltam, mit is kínál München a Bauhaus-rajongónak – és most eléggé sajnálom, hogy nem jutok el oda!


Münchenben van egy designmúzeum, a Die Neue Sammlung. Jártam már ott, az állandó kiállítás is érdekes, és mindig vannak kisebb tematikus tárlatok is. Most például Ingo Maurerről rendeztek egyet (a sokak szerint a 20. század legzseniálisabb lámpa- és fénytervezője a város közelében született, és ott is hunyt el alig egy hónappal ezelőtt), de nyitva van még a helyi gyűjteményen alapuló Bauhaus-kiállítás is, ami nélkül idén egyetlen valamirevaló designmúzeum sem működhetett, úgy tűnik.


A kiállítás koncepciója nekem nagyon izgalmasnak tűnik: a gyűjteményből kiválasztott 40 darab tárgyat 5 kortárs képzőművészeti alkotással párosította a múzeum a Tito Schulz képzőművésszel együttműködésben megszervezett kiállításon. A dolog érdekessége az, hogy a Die Neue Sammlung gyűjteménye valóban figyelemre méltó: az 1925-ben alapított intézmény gyakorlatilag élőben asszisztálta végig az iskola fénykorát, majd bezáratását, és valós időben vásárolt be a legizgalmasabb alkotók munkáiból – így például vannak kis Alma Siedhoff-Buscher babáik is, amikről volt már szó itt a blogon.


A kiállítás 2020. február 2-ig látható, aki arra jár, mindenképp nézze meg, részletek itt!bottom of page