top of page
  • Osvárt Judit

100/32: Kaza Concrete – Bauhaus kollekció

Ez egy kicsit off topic, mert nem az igazi Bauhausról van szó, hanem egy, a Bauhaus szellemisége által inspirált projektről – de végül is azért vagyunk itt, hogy mások inspirációiról olvassunk, nem igaz?


A képeken egy falburkolat-rendszer látható, mégpedig a Kaza Concrete-től, betonból készítették. Ők hatalmasat nőttek az elmúlt években – bevallom, hogy amikor a minap az oldalukra tévedtem, nagyon kellemesen meglepődtem, hogy a kis szentendrei műhelyből mekkora üzemmé fejlődött a cég! Rengeteg kollekciójuk van (abszolút kedvencem a terrazzo, de idén úgy tűnik, mindenkinek a terrazzo a kedvence a világon), tavaly pedig egy designereknek szóló pályázatot is kiírtak, amit az ausztrál Aimee Munro nyert meg. Az ő ötlete alapján, a gyárral közös fejlesztésben jött létre a Diverge kollekció, amely sem színeiben, sem stílusában nem emlékeztet ugyan blogunk tárgyára, mégis fellelhető benne az a gondolatiság, ami miatt a Bauhaus 100 év után sem hagy nyugodni bennünket.


A kollekció egyszerű, geometrikus alapformákból építkezik, de azért meglehetősen dekoratív – szerintem inkább art deco-s, mint 'bauhausos', de nekem egyébként az art deco is nagyon tetszik. Az ötféle forma és a 24 alap- illetve 6 metálszín kombinációjának köszönhetően gyakorlatilag egy eredeti építőjáték, amelyből bárki felépítheti saját, háromdimenziós műalkotását. A designert (aki egyébként egy nagy ausztrál belsőépítészeti cégnél van állásban) saját bevallása szerint a Bauhaus inspirálta a kollekció megtervezése során: "A Bauhaus színhasználata és a geometriai formákat preferáló világa mindig közel állt hozzám, ezt kombináltam a beton egyszerűségével és alakíthatóságával."


Nekem tetszik! Sok ötletem lenne, hogyan variáljam:)

bottom of page