top of page
  • Osvárt Judit

100/30: Nők a Bauhausban

Természetesen eddig sem volt titok, hogy nők is tanultak a Bauhausban (sőt: az első évfolyamban többen is voltak, mint a férfiak!), soha nem irányult viszont még ilyen nagy figyelem rájuk, mint manapság. Hogy mi ennek az oka, csak találgatni lehet – egyrészt a Bauhaus MINDEN aspektusa boncasztalra került idén a jubileum kapcsán, másrészt pedig a neo-feminizmusnak hála, ma ez a vetület semmilyen téma tekintetében nem megkerülhető.


Nem csoda, hogy több esemény, felület, kiállítás foglalkozik a Bauhaus nőivel idén, elsőként például a Bauhaus Temporary-ban látható tárlat, a Bauhaus Women. Sajnos ez egy kicsi kiállítás, csak fotókkal, tárgyak nélkül, de azért mégiscsak valami – érdekes lenne látni, hogy ha vajon a Bauhausban alkotó nők tevékenységét tárgyakkal illusztrálva mutatnánk be, vajon ugyanolyan izgalmas lenne-e a gyűjtés, mint a férfiak esetében? Azt gyanítom, hogy igen. Marianne Brandt hamutartója, Alma Siedhoff-Buscher játékai, Gunta Stöltzl, Berger Otti és Anni Albers textíliái... mind páratlanok a maguk nemében.


Nagy kár, hogy ilyen kevesen voltak. Akkor talán többen túlélték volna a háborút, és olyan karriert futhattak volna be, amilyen szinte csak Anni Albersnek adatott meg közülük, akinek éppen idén volt kiállítása a Tate Modernben.


A Bauhaus 100 oldalán van egy nagyon érdekes írás arról, hogy bár milyen progresszív volt az iskola sok tekintetben, a nők szerepét és feladatait illetően meglepően konzervatívnak bizonyult. Szerencsére az elmúlt száz évben sokat változott a világ, benne a nők társadalomban elfoglalt helye is, és szerencsére minderről sokat írnak is – a Bauhaus kapcsán például több könyv is született, érdemes őket tanulmányozni!


Mutter, Muse und Frau Bauhaus: Die Frauen um Walter Gropius (németül)


Bauhaus Women – A Global Perspective


(utóbbiról itt egy cikk is)


Bauhaus Madels – A Tribute to Pioneering Women Artists


Érdekes cikk


Még egy érdekes cikk Breuer Marcellről és 'háreméről'


Német nyelvű félórás film a témáról


A fotón: Marcel Breuer és 'háreme' (balról: Marta Erps-Breuer, Katt Both és Ruth Hollos-Consemüller) / fotó: Erich Consemüller, 1927.
bottom of page