top of page
  • Osvárt Judit

100/3 Rosenthal Loves Bauhaus

Bár a Bauhaus iskolát 1933-ban bezárták, hatása, hírneve, illetve alkotóinak stílusa évtizedekig meghatározó volt az építészetben és a formatervezésben. Philip Rosenthal, a nagyhírű Rosenthal porcelánmanufaktúra alapítójának fia éppen ezért nem kisebb nagyságot kért fel a gyár új épületének megtervezésére, mint magát Walter Gropiust – méghozzá nem kevesebb, mint pontosan harminc évvel az intézmény megszűnése után.


Gropius ekkor már az Egyesült Államokban dolgozott, így ottani cégével: a The Architects Collaborative-vel (TAC) karöltve vállalta el a megbízást. Nem tudjuk, hatással voltak-e rá Oscar Niemeyer lebegni látszó, könnyed alkotásai, melyek alig néhány évvel korábban épültek meg Brazíliavárosban, de organikus, madárszárnyakra emlékeztető portált tervezett, méghozzá a kor népszerű anyagából: vasbetonból. A portál kecsessége, eleganciája éles ellentétben áll a gyár többi épületének puritanizmusával – ahol egyszerű formák, fénnyel teli terek és hatalmas ablakok dominálnak, Gropius és a tipikus Bauhaus-épületek híres stílusában. Progresszív, a korhoz és szűkebb környezetéhez képest (Kelet-Bajorországban vagyunk, a cseh határnál) kifejezetten előremutató alkotás volt ez, melyben a munka terei mellett helyet kapott egy sportközpont és egy könyvtár is, köszönhetően az építész és az építtető szociális érzékenységének.


Mire az új, ma már műemléki védettséget élvező gyár felépült, Gropius közeli barátságba került Philip Rosenthallal, így elhatározták, hogy a közös munkát egy újabb gyár (a szomszédos Amberg városának üveggyára), valamint egy porcelánkollekció létrehozásával folytatják. Az 1969-ben piacra dobott TAC sorozat sikerét sajnos Gropius már nem érhette meg: július 5-én, Bostonban hunyt el, 86 éves korában. A TAC sorozat a Rosenthal egyik legsikeresebb terméke lett, melyet április végéig kedvezménnyel lehet megvásárolni a Rosenthal online shopjában.


A Bauhaus 100 éves évfordulójához kapcsolódóan a Rosenthal több módon is emléket állít Gropius nagyságának: a fenti, általa tervezett épületben minikiállítás formájában emlékeznek meg róla, a webshopban az alkalomra összeállított kiadványuk is elérhető, emellett május végétől limited edition változatban elérhető lesz a Gropius által a TAC sorozathoz tervezett teáskészlet is, de mely végül nem került kereskedelmi forgalomba (lent).

bottom of page