top of page
  • Osvárt Judit

100/28: Bauhaus játékok

A Bauhaus egyik fontos kutatási területe a testi-lelki egészség volt. Fontosnak tartották a friss levegőt, a testmozgást, az emberléptékű tereket, a sok természetes fényt, és kiemelt jelentőséget tulajdonítottak a gyermekek korai fejlesztésének, nevelésének, kreatív érzékenyítésének is. Nem csoda, hogy fantasztikus játékok születtek ebben a korban – építő, fejlesztő, szórakoztató darabok, melyek közül még ma is több kapható.


Leghíresebb ezek közül a Bauhaus Building Block Set, melyet 1923-ban tervezett Alma Siedhoff-Buscher. A Bauhaus kevés női növendékének egyikeként Siedhoff-Buschert a nevelés, a gyerekek érdekelték, ő tervezte például a Haus am Horn gyerekszobabútorait, de tervezett bábszínházat és játékokat is. Radikális nézetei voltak, így például azt hangoztatta, hogy a mesék túlságosan is behatárolják a gyermekek fantáziáját, akiknek ennél sokkal nagyobb szabadságra van szükségük. Olyan rongybabákat tervezett (itt lehet őket megnézni), melyeknek igen kevés egyéni jellegzetességük volt, még nemük sem nagyon (ma úgy mondanánk: gendersemlegesek), mert azt akarta, hogy a gyerekek ruházzák fel őket egyediséggel. Leghíresebb műve, ez a fakockakészlet nyilván nem az első építőkocka-szett a világon, mégis elképesztően népszerű. 22 különböző méretű, színű és formájú fa elemből áll, melyekből rengetegféle alakzat építhető fel – célja pedig eredetileg az volt (és ma sem más), mint hogy fejlessze a gyerekek képzelőerejét. A sors furcsa fintora, hogy miután Siedhoff-Buscher két gyermeket szült, nem maradt ideje többé gyerekjátékok vagy bútorok megálmodására (bár saját gyermekei bútorait azért ő tervezte meg), 1944-ben pedig életét vesztette egy légitámadásban. (A készletet évtizedek óta a svájci Naef gyártja, itthon tőlük illetve nagyobb webshopokból lehet rendelni, és valószínűleg a Játékszerek Anno-nál is kapható, bár a webshopukban nem szerepel.)Egy másik szépség egy búgócsiga, mely a színek keverésével gyönyörködteti az embert. Tervezője Ludwig Hirschfeld Mack volt, akire úgy tűnik, különösen nagy hatással volt Johannes Itten és az ő színtanleckéi. A búgócsiga egy fa alapból áll, melyre tíz különböző tárcsa helyezhető, ezek variálásával pedig tényleg végtelen számú látványosságot lehet elővarázsolni vele. (A búgócsigát szintén a Naef gyártja.)Kevésbé 'vegytisztán' Bauhausosak ugyan, de nagyon érdekesek Paul Klee (a híres festő, a Bauhaus tanára) babái is, amelyeket fiának: Felixnek tervezett. Absztrakt, kollázs-szerű, néha ijesztő kézibábuk ezek, de kétségkívül nagyon látványosak (itt van róluk egy hosszabb cikk).


Lyonel Feiningernek is voltak babái, házai, városkái, fából, szintén kicsit ijesztőek, de azért nagyon kedvesek is.


Sok más tervező, alkotó, művész, aki hellyel-közzel kapcsolódott a Bauhaushoz, szintén tervezett gyerekeknek. Jól ismert például Peter Keler bölcsőjét, amely inkább a szülőknek szól, mint a benne alvó babának, nyilván, és melynek egy eredeti darabja a weimari Bauhaus-múzeumban látható annak májusi megnyitása óta. Oskar Schlemmernek köszönhetően léteztek ma már vicces játékbabáknak tűnő színházi jelmezek is, amiket én személy szerint imádok, és amiket én el tudok képzelni otthoni bábszínház-verzióban is. A Bauhaust csak távolabbról figyelő Dada-művész, Hannah Höch kollázs-képeskönyve szintén határeset, kissé ijesztő, de kétségkívül fantáziadús alkotásokkal, melyek Bauhaust csak nyomokban tartalmaznak. És ha úgy tetszik, a Bauhaus szellemiségére épít minden korai fejlesztő eszköz, a lista élén a fantáziát és motoros működést egyaránt fejlesztő Lego játékokkal. Mindenben van egy kis Bauhaus:)


bottom of page