top of page
  • Osvárt Judit

100/21: Bauhaus a Design Héten

Idén is lesz Design Hét, mégpedig több, mint 150 programmal Budapesten és még 6 vidéki városban. Természetesen Bauhaus események is lesznek!


Bármennyire igyekeztünk (mármint a Német Turisztikai Hivatal munkatársai, a Design Hét részéről pedig én), nem sikerült tető alá hozni a Tiny Bauhaus Design Hetes szereplését, mert a házikónak október elején már Európa egy egészen más szegletében van jelenése. A fővárosi Bauhaus-rajongóknak ezért meg kell elégedniük néhány kisebb programmal, amelyeken a téma szóba kerül. Sorolom:


1.

Az első, amit ajánlok, a Möbelkunst Modern örökség c. kiállítása. Ez október 5-én 16-19 óra között nyílik – a korábbi évek tapasztalata alapján úgy saccolom, hogy egy kötetlen, vidám hangulatú megnyitóra lehet majd bekukkantani aznap, maga a kiállítás pedig nyitvatartási időn belül egy hétig lesz látható a fantasztikus kőbányai raktárban, ami a Möbelkunst otthona. A kiállításon azon kevés eredeti bútordarab közül lesz néhány látható, melyek az elmúlt száz évet nem kis szerencsével túlélték és még használható állapotban vannak (feltételezem, hogy lesz közöttük pár eladó példány is). Részletek itt és hamarosan itt!2.

Robert McCarter előadása


Robert McCarter a pécsi születésű építész, Breuer Marcell munkásságának egyik legnagyobb ismerője: ő írta és szerkesztette a legendás alkotó összes ismert munkáját egybegyűjtő könyvet, mely a Phaidonnál jelent meg. Az előadást az Építészet Világnapján, október 7-én rendezi meg a FUGA, részletek itt!


3.

HFDA Academy Design Dialog – beszélgetéssorozat


A Magyar Divat & Design Ügynökség beszélgetéssorzatának célja, hogy közelebb hozza a közönséget a Bauhaus ma is élő hagyományaihoz. Pécsett, Egerben és Győrben is lesz előadás, Budapesten pedig 8-án 18:00 órakor várják az érdeklődőket (regisztrálni kell, részletek itt).


4.

Bauhaus textil workshopok


Textil szövés és -nyomás is terítékre kerül a Textilsuli workshopjain, melyek több időpontban, több témában kerülnek megrendezésre. A program során meg lehet ismerkedni a stencilkészítéssel, a stenciles textilnyomtatással, és saját táskát is lehet készíteni! Részletek itt!


5.

Árkádia konferencia Debrecenben, részletek itt.


6.

Bauhaus fellépő workshopot szervez a Technika, ha valaki barkácsolni vágyik, ide kattintson.


7.

Építészeti fókuszú séta a város Bauhaus-érdekességeiről Sopronban, részletek itt.


8.

Előadás az északnyugat-magyarországi 'korszakváltó' épületekről, Győrben, részletek itt.


9.

Az egyik legkülönlegesebb pesti üzletben, a Játékszerek Anno-ban építőjátékokat mutatnak be, köztük a leghíresebb Bauhaus játékot is, amit természetesen meg is lehet majd vásárolni. Részletek itt.


Mindenkit szeretettel várunk a Design Héten!
bottom of page