top of page
  • Osvárt Judit

100/19: The Temporary

Bár a 'nagy' Bauhaus-múzeum zárva van, a szellemisége részben tovább él – mégpedig a berlini The Temporary-ben. Ott is voltunk!


Számomra Berlin nem túl megkapó – ijesztőnek tartom, hogy ennyire új, ennyire tervezetten épített, ennyire kevéssé organikusan kialakult város. Persze, tudom, hogy mindez a háború miatt alakult így (a belváros, vagyis a Mitte kb. 70%-át bombázták lakhatatlanná a második világháborúban), de ahol kevés viszonyítási pontot találok a történelemhez, ott kicsit talajvesztettnek érzem magam.


A The Temporary is egy második világháború után épült házban kapott helyet, bár azt be kell vallanom, hogy ez kifejezetten érdekes: egy Paul Schwebes nevű építész tervezte 1955-ben, aki a korszak építészetének fontos alakja Németországban. Az épületet Hardenberg-háznak hívják, funkcióját tekintve irodaház, és nyomokban még organikus építészeti stíluselemeket is tartalmaz.


A The Temporary ebben a házban egy néhány száz méteres földszinti teret foglal el. Itt kapott helyet egy rövid kronológiai kiállítás a Bauhaus történetéről, a galérián egy időszaki kiállítás, egy nagyobb terem, ahol előadásokat és workshopokat tartanak, és egy egész jó kis bolt, ahol Bauhaus-ajándéktárgyakat illetve könyveket és plakátokat lehet vásárolni. A The Temporary viszont elsősorban információs pont, ahol az összes létező Bauhaus-eseményről naprakész infókat és őrületes mennyiségű szóróanyagot lehet begyűjteni – és komolyan mondom, ezek már önmagukban élményt jelentenek annak, aki szereti a szép grafikát és az igényes kiadványokat.


Most épp Women at the Bauhaus címmel látható kiállítás a The Temporary-ban – aktuális kérdésfelvetés, remek fotókkal illusztrálva, október 31-ig, részletek itt!


The Temporary, Berlin – Charlottenburg, Knesebeckstrasse 1-2., hétfőtől szombatig 10-18 óra között. Programokért ide kell kattintani!


bottom of page