top of page
  • Osvárt Judit

100/11: Dessau, a mesterek házai

A Dessaui Bauhaus főépületétől kellemes sétára találhatók az ún. mesterek házai, ahol az iskola tanárai laktak. Az épületeket Walter Gropius tervezte, és egy kis fenyőerdőben állnak, mint egy-egy modern nyaraló.


A házak előregyártott elemekből épültek, melyek akkoriban kifejezetten új technológiának számítottak az építészetben. Tervezésük során Gropius arra volt kíváncsi, mennyire lehet egyedien kialakított egy olyan épület, mely fix méretű és arányú elemekből áll, és melyben különböző személyiségű művészek élnek.


Az épületek a második világháborúban részben megsemmisültek, átfogó rekonstrukciójuk áprilisban fejeződött be, így mi az elsők között járhattuk be azt a tömböt, melynek egyik felét Kandinszkij, másik felét Klee foglalta el (elképzelni is csodálatos, milyen lehetett egy-egy vasárnapi szomszédolás!). A házak belső kialakításában a két művész nagyon aktívan részt vett, így például ők határozták meg a színeket, melyek – a rengeteg természetes fényen kívül – e házak egyértelműen meghatározó elemei. A felújításban résztvevő Wüstenrot Alapítvány kiterjedt kutatást folytatott annak érdekében, hogy az eredeti színeket minél jobban meghatározhassa, így például a korabeli dokumentumokon és fotókon kívül rendkívül precíz, vakolatkaparásos-színmeghatározásos módszereket is bevetettek, és az eredmény – wow, őrületes élmény! Nagyon szeretnék egy ilyen otthont, színes falakkal, hatalmas ablakokkal, ilyen terasszal (bár be kell vallanom, a korabeli szobák mai szemmel rendkívül kicsinek és alacsonynak tűnnek).


Walter Gropius és Moholy-Nagy László háza megsemmisült egy légicsapásban a második világháborúban. Amikor a közelmúltban újjáépítették őket, szándékosan nem a teljes és pontos rekonstrukció mellett döntöttek, hanem vakablakos, jelzésértékű, díszletszerű verzióként húzták őket újra fel.

Paul Klee és Vaszilij Kandinszkij ikerháza, kb. középen, a vonalnál látható a közös fal. A két lakás azonos alaprajzú, és tükrözéssel fordították őket egymásnak.

A belső kialakításban mindkét művész tevékenyen részt vett, így például saját lakásuk színeit is ők választották ki.

Kandinszkijnél a szürke, fekete, rózsaszín és arany színek dominálnak a nappaliban.

Kandinszkij emeletén található a műterme. (Kandinszkij műtermében üldögéltünk, még leírni is wow!) A színeket itt is nagy precizitással választotta ki, a szlovén kolleganő hajszíne pedig fantasztikusan kiemeli őket.


Pasztellek, fekete padlóval

A felújítás során évekig kutatták az eredeti színeket, hogy azokat a lehető legtökéletesebben rekonstruálhassák.


Még mindig Kandinszkij műterme, más szögből.

Ez pedig már Klee műterme, szintén az általa választott színekben.

Mai szemmel nézve kicsit szűkek a terek, de a sok szín mindenképp figyelemreméltó.

Az egyik emeleti hálószoba színei és fényei.


Poszt a dessaui főépületről itt!


Info:

Dessau-Rosslau (a két település 2007-ben egyesült) Berlin főpályaudvaráról két óra vonatozással, átszállás nélkül elérhető. A Bauhaus-épületben részben ma is oktatás folyik, de belépőjegy ellenében nagy része akár egyénileg is bejárható, alagsorában bisztró, földszintjén remek shop is van. Az iskolától rövid sétatávolságra vannak az ún. mesterek házai (szintén egyénileg vagy vezetett séta keretében). 2019 szeptemberében nyílik meg majd a hivatalos Bauhaus Museum a városban, ez biztosan nagyon érdekes lesz, de már most sem csak az iskolaépület miatt éri meg odautazni: érdemes megtekinteni a még eredeti felirattal pompázó, valamikori Arbeitsamt (munkaügyi központ) tömbjét (szintén Gropius alkotása), illetve romantikusan vacsorázni egyet a csodálatosan békés, Elba-parti Kornhaus étteremben, amely 1929-ben épült Carl Fieger tervei alapján. Mindemellett van még pár kisebb Bauhaus-épület a városban, a Bauhaus Dessau Alapítvány pedig egész évben rengeteg programot szervez számos helyszínen, a Tel Aviv modern építészetét bemutató kiállítástól a színházi fesztiválig, érdemes tájékozódni a honlapjukon!


https://www.bauhaus-dessau.de

https://www.bauhaus100.com

https://www.grandtourdermoderne.de

https://de.wikipedia.org/wiki/Kornhaus_(Dessau)

www.visitdesssau.de

https://www.bauhaus-dessau.de/en/architecture/bauhaus-buildings-in-dessau/masters-houses.html

https://www.wuestenrot-stiftung.de/meisterhaus-kandinsky-klee-dessau/

bottom of page