top of page
  • Osvárt Judit

100/10: Bauhaus Dessau

A dessaui Bauhaus-iskolaépület vitathatatlanul a 20. század egyik legikonikusabb alkotása. Ezerszer láttuk már archív fotókon, amint a boldog Bauhaus-hallgatók kihajolnak kollégiumtömbje erkélyein, ismerjük a Herbert Bayer által tervezett, kerekded betűket, melyekkel a főépületet feliratozták, de ott lenni és élőben látni... magasztos, megható, majdhogynem misztikus élmény a modern építészet rajongóinak.

Az 1919-ben Weimarban alapított iskola néhány év alatt sokat veszített népszerűségéből a városban. A nagy háború után a kiábrándult tömegek a szociáldemokrácia felől a konzervatívabb értékrend felé fordultak, a városban megváltozott a közhangulat, egyre több vád és támadás érte a kifejezetten avantgárd szellemiségű intézményt. Az alapító igazgató, Walter Gropius számos megoldási kísérlete ellenére az iskolának költöznie kellett – és Dessau városa tárt karokkal várta.


A szíves fogadtatásnak természetesen nemcsak ideológiai okai voltak: ugyan a polgármester Fritz Hesse illetve a repülőgépgyáros Hugo Junkers mindketten baloldali érzelműek voltak, nagyon is józan és racionális megfontolások vezették rá őket arra, hogy városukba hívják a Bauhaust: a munkaerőhiány. Junkers kísérletező mérnöki attitűdjének és vállalkozói alkatának (valamint Németország újrafegyverkezésének) köszönhetően ugyanis elképesztő mértékben nőtt a saját szabadalmain alapuló, általa tervezett repülőgépeket előállító gyára – csak éppen nem volt elég munkása. Felajánlotta tehát a Weimarból épp távozni kényszerülő Walter Gropiusnak, hogy az általa adományozott telken olyan iskolát húz fel neki, amilyet csak akar, ha cserébe modern és megfizethető tömeglakásokat is alkot, amelyek aztán Dessauba vonzzák majd a háborúban el nem pusztult, dolgos munkáskezeket.


Az üzlet megköttetett, a Bauhaus Dessauba költözött, és ezzel megkezdődött legtermékenyebb, legizgalmasabb időszaka. Épületét természetesen maga Walter Gropius tervezte meg, ugyanolyan innovatív szellemben illetve hasonló stílusban, amilyenben 1911-ben, első, nagy vihart kavart modern házát, a Fagus-gyárat megalkotta. De a Bauhaus Dessau jóval több volt, mint egy gyárépületnek látszó, üvegfalas tömb: számos funkciót kapcsolt össze benne, a lehető leglogikusabb módon, mindent az iskola szellemiségének alárendelve.


Ma már mindez magától értetődőnek tűnik, de Gropius igyekezett a funkciókat logikusan egymás mellé helyezni az új építményben. Az egyik tömbben csak a kollégiumi szobák kaptak helyet, a másikban csak a műhelyek, a harmadikban az oktatótermek. A tömböket közösségi tereket tartalmazó, széles átjárók kötötték össze: az iskolaépületet és a műhelyeket összekötő ’hídon’ kaptak helyet az irodák, míg a nap végén, szobáikba távozó hallgatók a színházteremmel egybenyitható kantinon át közlekedtek – csak semmi felesleges járkálás! A kollégiumtömbben 28, egyenként 20 m2-es stúdiólakást alakítottak ki, saját erkéllyel és mosdóval, de közös fürdőhelyiségekkel. (A komplexumot a közelmúltban felújították, és mivel műemlékről van szó, az alaprajzokhoz sem nyúltak. Ma egyes szobái szállodaként funkcionálnak azok számára, akik szeretnék minél behatóbban tanulmányozni a Bauhaus szellemiségét – ők viszont számoljanak azzal, hogy az ágy egyszemélyes, és a fürdő- illetve mosdóhelyiségek, bár szintén felújításra kerültek, továbbra is közös használatúak.)


Számos egyéb szempontból is újszerű volt ez az épület. Egyrészt nem volt központi nézete, minden irányba nyitott, aszimmetrikus, körbejárható alkotás volt, másrészt teherhordó vázától teljesen elkülönült üvegfüggönyös homlokzata. Újszerű megoldásokkal volt tele a belső tér is, így például, hogy a főépület szintjeit piros, kék és sárga színekkel festették le az emeleteket jelző sok „felesleges” feliratozás helyett (színek segítették a tömbök közötti tájékozódást is), egy mozdulatra nyitható volt egy helyiség összes ablaka, egyedi megoldásokkal szerelték fel a színházat, ahová csak lehet, természetes fényt engedtek be, és így tovább.


Jobb oldalon a kollégiumtömb, balra a műhelyeké, a kettőt a színházterem és kantin egyszintes egysége köti össze

Kollégiumtömb ellenfényben. Jól látható, hogy minden szobának rengeteg természetes fény és saját erkély jutott – saját wc és zuhanyzó viszont nem

A híres alulnézet

...és a híres főhomlokzati nézet, Hannes Meyer betűivel


Csak egy oldalajtó

A főépület üvegfalán egy mozdulattal nyithatók a fenti ablakok. Mesélték, hogy ugyan szellőzése megoldott volt, mégsem volt túl jó a klíma odabent: télen túl hideg volt, nyáron pedig túl meleg – ami nem csoda, hiszen csak beton és üveg van a házban

Ezen a képen jól látszik a függönyfal lényege: a súlyt a vasbeton szerkezet tartja, az üveg "csak" beburkolja a vázat

Kifejezetten szerény szerintem a főbejárat


Gyönyörűek a színek!

Kedvencem ez a korallpiros

Gropius szobája Dessauban – részben a Weimarban látott szobájának bútoraival berendezve

Kantin

A kantin mennyezete

Csodás ez a piros!


Egyedi ablaknyitási megoldás

Breuer Marcell által tervezett széksorok (utángyártott változatai) a színházteremben

Mindent, még a kilincseket is az iskola tanárai vagy hallgatói tervezték. Ezeket is mind helyreállították

Említettem már a csodás színeket?

Ezen a képen jól látszik, hogy pl. a kollégium egyes szintjeit színekkel különböztették meg. Mennyivel gyorsabban befogadható és univerzálisabb jelzés ez, mint a betűk vagy számok!

A Bauhaus híres kapcsolói – ma is gyártják őket

Az épületet a Bauhaus 1932-ben elhagyni kényszerült, a háborúban aztán komoly károkat szenvedett. Első helyreállítása 1972-ben történt meg, átfogó felújítására viszont csak 2006-ban került sor. Ma az Unesco Világörökségi Helyszíne (egyedülálló módon a weimari épületekkel együtt, kulturális kategóriában), a Bauhaus Dessau Foundation kezeli.

Gropius 1928-ig vezette az iskolát, ekkor Hannes Meyer került az intézmény élére. Az alapító igazgató kéznyomát a központi tömbökön kívül sok-sok épület őrzi Dessauban: ő tervezte a mesterek házait (a tanárok lakótömbjei), a régi munkaügyi központot, és természetesen jótevője kérésének is eleget tett: 314 házból álló, máig népszerű, lakható és közkedvelt lakónegyedet hozott létre a Dessauhoz tartozó Törtenben. Az 1926-28 között, három ütemben épült házak sorokká állnak össze, mindegyikhez kert is tartozik. Vízszintes ablakosztás, praktikus elrendezés jellemzi őket, és persze rengeteg természetes fény. Az első házak felhúzása után hamar kiderült néhány típushiba, így a második ütemben pl. az ablakok elrendezése már más, és további kisebb változások is történtek. A lakónegyed ma is gondozott, élhető, kifejezetten hangulatos a maga sok kis első és hátsó kertjével. Két lakása ma az önkormányzaté, ezeket mintalakásokká alakították, bizonyos feltételek mellett látogathatóak.


A Törten városrész sorházai, szintén Gropius alkotásai

Az évek során legtöbbjüket átépítették

Ez a mintalakás, itt még látszik az eredeti ablakmegoldás. A terv az volt, hogy a hálószobában, az ágyban fekve nyújtson tökéletes kilátást az ablak (fent), ezt tökéletesen meg is valósította. Felállva azonban már alig lehetett kilátni rajta, így a lakók többsége át is alakíttatta az ablakait.

Kornhaus étterem az Elba-parton, építész: Carl Fieger

Szintén a Bauhaus csodás példája

Gyönyörű, békés kilátással


Hamarosan jön a poszt a mesterek házairól is!


Info:

Dessau-Rosslau (a két település 2007-ben egyesült) Berlin főpályaudvaráról két óra vonatozással, átszállás nélkül elérhető. A Bauhaus-épületben részben ma is oktatás folyik, de belépőjegy ellenében nagy része akár egyénileg is bejárható, alagsorában bisztró, földszintjén remek shop is van. Az iskolától rövid sétatávolságra megtekinthetők az ún. mesterek házai (szintén egyénileg vagy vezetett séta keretében). 2019 szeptemberében nyílik meg majd a hivatalos Bauhaus Museum a városban, ez biztosan nagyon érdekes lesz, de már most sem csak az iskolaépület miatt éri meg odautazni: érdemes megtekinteni a még eredeti felirattal pompázó, valamikori Arbeitsamt (munkaügyi központ) tömbjét (szintén Gropius alkotása), illetve romantikusan vacsorázni egyet a csodálatosan békés, Elba-parti Kornhaus étteremben, amely 1929-ben épült Carl Fieger tervei alapján. Mindemellett van még pár kisebb Bauhaus-épület a városban, a Bauhaus Dessau Alapítvány pedig egész évben rengeteg programot szervez számos helyszínen, a Tel Aviv modern építészetét bemutató kiállítástól a színházi fesztiválig, érdemes tájékozódni a honlapjukon!


https://www.bauhaus-dessau.de

https://www.bauhaus100.com

https://www.grandtourdermoderne.de

https://de.wikipedia.org/wiki/Kornhaus_(Dessau)

www.visitdesssau.de

bottom of page